“Dünya Ölçeğinde Türkiye Enerji Görünümü ve İklim Değişikliği” ODTÜ’de tartışıldı

ODTÜLÜ Malatyalılar Derneği’nin ÇALIK YEDAŞ ana sponsorluğunda yürüttüğü, “Sektör İncelemeleri: Enerji ve Çevre” başlıklı çalışmaların dördüncü oturumu 28 Mart 2012 Çarşamba akşamı ODTÜ Mezunları Derneği Vişnelik Tesislerinde gerçekleştirildi. ”Dünya Ölçeğinde Türkiye Enerji Görünümü ve İklim Değişikliği” başlıklı panele Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mustafa Şahin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan Yüksek Mühendis Dr. Neslihan Yüksel ve İklim Değişikliği Uzmanı Ayşe Yasemin Örücü konuşmacı olarak katıldı. ODTÜLÜ Malatyalılar Derneği yönetici ve üyelerinin yanı sıra ODTÜ MD Enerji komisyonu üyeleri, mühendisler ve ilgili bölümlerdeki öğrencilerin de katıldığı panel öncesinde ODTÜLÜ Malatyalılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Didem Kandil tarafından dernek hakkında bilgiler verildi ve panel ile ilgili kısa tanıtım filminin gösterimi gerçekleştirildi.

Panelde oturum başkanlığını ODTÜLÜ Malatyalılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çelik üstlendi. Panelin açılışında konuşan Çelik, Derneğin “Sektör İncelemeleri: Enerji ve Çevre” başlıklı çalışmalarının son oturumunun gerçekleştirildiğini, daha önce yaptıkları dört oturumda da enerjinin alt sektörlerini tüm boyutlarıyla ele almaya çalıştıklarını ifade etti. Çelik, “Bugün ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından mevcut kaynakların değerlendirilmesi niteliğinde olacak sayısal verilerin analizlerinden oluşan bir sunum yapılacak. Sonrasında iklim değişikliği konusunda genel bir değerlendirme ve müzakere süreçlerinden bahsedilecek. Böylece enerji ve çevre konusunda Dünya’da ve Türkiye’de son gelişmeleri üyelerimiz ve kamuoyuyla paylaşma imkânı bulacağız” dedi.

Oturumun ilk bölümünde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan sunum Dr. Neslihan Yüksel tarafından gerçekleştirildi. Dr. Yüksel, “Dünya ve Türkiye Enerji Piyasalarına Bakış” başlıklı konuşması ile enerji çeşitlerinin şimdiki ve yakın gelecekteki potansiyellerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Programın ikinci yarısında “İklim Değişikliği” başlığı konusunda söz alan Çevre Yönetimi Genel Müdür Yrd. Dr. Mustafa Şahin, “İklim Değişikliğinin Genel Değerlendirmesi” başlıklı konuşması sırasında sera gazı emisyon rakamlarından, CANCUN anlaşmasından ve düşük karbon ekonomisinden bahsetti. Dr. Şahin ayrıca, enerji kimlik belgesi çıkarılması gerekliliğine de değindi. Dr. Şahin, “Türkiye 2012 yılı sonunda Kyoto protokolü müzakerelerine başlayacaktır. Ancak mevcut politikalar bir süre daha bu şekilde devam edecektir” şeklinde konuştu.

İklim Değişikliği Uzmanı Ayşe Yasemin Örücü ise, ”İklim, Enerji ve Müzakereler” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin sera gazı emisyonlarına ilişkin bir analiz yapan Örücü, sera gazı emisyonları konusunda ülkelerin birlikte hareket etmesi gerektiğine vurgu yaptı. Müzakere sonuçlarına herkesin eşit şekilde uyması gerektiğini kaydeden Örücü, “Son yıllarda ülkelerin iklim değişikliği politikalarına verilen önem azalmaktadır” dedi. CANCUN Anlaşmasına değinen Örücü, ülkelerin görüş birliğine vardığı 2 derecelik ısınma hedefine yaklaşılması için güçlü iklim değişikliği politikalarının uygulanması gerektiğini söyledi.

Panelin sonunda dernek yöneticileri tarafından konuşmacılara “Sektör İncelemeleri: Enerji ve Çevre” başlıklı çalışmalara sağlamış oldukları katkılardan dolayı teşekkürlerini belirten birer plaket ve Malatya kayısı hediye paketi verildi.

Etkinlik sonrasında değerlendirmelerde bulunan ODTÜLÜ Malatyalılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çelik, “Panelin gerçekleşmesindeki katkılarından dolayı ÇALIK-Yeşilırmak Dağıtım AŞ’ye ve ÇALIK YEDAŞ Genel Müdürü Sayın Nurettin Türkoğlu’na teşekkürlerimizi sunuyoruz. Ayrıca ELEEN projesi kapsamında çalışmalarımıza destek olan Ortadoğu Teknopark AŞ’ye de teşekkür ediyoruz” dedi.

5.Oturum-Basın Bildirisi

 

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=z6Ogn_WfST0]

You may also like

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir