MEV, MİAD, MAFED, MASTOB, Ankara Malatyalılar Derneği, Ankara Mimarlar Odası yakında kapınızı çalacağız!

MALATYA İNİSİYATİF GRUBU olarak yaşadığımız acı depremin ardından Malatyalı veya Malatya’ya gönül vermiş şehir/ulaşım plancılar, mimar, mühendis, idareci ve ekonomistler olarak Malatya’nın yeniden kalkınması için inisiyatif göstererek bir dizi çalışmalar yapmak üzere biraraya geldik.

Malatya’nın yaralarını sarması ve yeniden kalkınması için:

-Malatya ve diğer deprem yaşanan illerde TOKİ evleri yara almadan ayakta kaldı. Bu TOKİ’ye olan güveni arttırmıştır. Ancak Malatya ve diğer illerde henüz enkaz yerdeyken ve hiçbir plan yapılmamışken TOKİ tarafından yapılan kalıcı konutların inşaatı durdurulmalı, bölge halkının yaşam tarzı ve gereksinimleri göz önünde bulundurularak halkı memnun edecek bir konut tasarımı yapılmalıdır. Gerekirse yargıya taşınmalı. Tüm planlamalar bittikten sonra isteniyorsa yine TOKİ tarafından inşaatlar yapılabilir.

-Faz 2 çalışmaları kapsamında depremden etkilenen halk için prefabrik konutlar tedarik edilmeli. Bu geçici  konutlar: ortak kullanım alanları, okul, sosyal tesisler, mescit vb yapıların da içinde yer alacağı şekilde planlanmalı. Deprem bölgesinden ve enkazlardan uzak şekilde konumlandırılmalı.

 -Bu prefabrik evlerin inşaası Malatya’da yapılmalı. Bu sayede burada görev alacak depremzedeler hem ekonomik kazanç elde edecek hem de depremin getirmiş olduğu psikolojik travmayı atlatarak kendi yuvalarını elleriyle yapmanın mutluluğunu yaşayacak.

– Prefabrik geçici konutların inşaatı tamamlandıkça memlektini bırakmak zorunda kalan halk yeniden çağrılmalı

– Ardından yeni Malatya’yı planlamaya başlayabiliriz. Zemin etüdü,  kayaç yapı seçimi, ulaşım alternatifleri, sanayi, turizm, tarım, demografik yapı vb tüm etkenlerin enine boyuna tartışılarak yapılacak planlar üzerine çalışılmalı

-Daha önceden Malatya şehir planı ile ilgili dezavantajları; avantaja dönüştüreceğiz.

Biz aşağıda isimleri yazılı kişiler olarak ön çalışmayı başlattık:

Adı Soyadı (alfabetik sıra)Görev/ Kurum
ALİ ÇELİKMÜHENDİS / SAĞLIK YENİLİKÇİLERİ DERNEĞİ BAŞKANI
ALİ HELVACI (DR.)YÜKSEK MAKİNE MÜHENDİSİ, 1999 DÖNEMİ BAYINDIRLIK BAKANLIĞI MÜSTEŞARI
ARDA CANPOLATMÜHENDİS | SİBER DİPLOMASİ MERKEZİ BAŞKANI
BELGİN SAĞDIÇMARKA VEKİLİ | YETKİN PATENT/ ATO MECLİSİ DİSİPLİN KURULU ÜYESİ
CELAL MERT ASLANESKİ KAYMAKAM/ UZMAN
ÇİĞDEM GÖKHAN (DOÇ)ÖĞRETİM ÜYESİ| ÇANKAYA ÜNİ. İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ
ERHAN ÖNCÜULAŞIM PLANCISI
ERTAÇ ÖNALKÜLTÜR TURİZM BAKANLIĞI ÖNCEKİ GENEL MD YRD.
HASAN TANRIVERTAPDK ÖNCEKİ DAİRE BAŞKANI
KÜBRA CİHANGİR ÇAMUR (PROF)ÖĞRETİM ÜYESİ| GAZİ ÜNİ. ŞEHİR PLANLAMA BÖLÜMÜ
MUSTAFA KEMAL AKGÜL (DR)SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAK ÖNCEKİ DAİRE BAŞKANI
MUSTAFA KEMAL YALINKILIÇ (PROF)ORMAN BAKANLIĞI ÖNCEKİ GENEL MÜDÜRÜ
NECATİ GÜNGÖRAVUKAT/YAZAR
NURETTİN KONAKLIMESVAK BAŞKANI/MEB ÖNCEKİ STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANI
ORHAN APAYDINGAZETECİ/DHA ÖNCEKİ BÖLGE MÜDÜRÜ
ÖZGÜR AYDINCAKMÜHENDİS/SU ELÇİLERİ FEDERASYONU BAŞKANI
SEYDİHAN ÇAMURŞEHİR PLANCISI | PLANEVİ LTD ŞTİ

“Yeniden Kalkınma Projesi: Malatya” için tüm stk’ların kapısını çalacağız. Öncelikle Ankara’da örgütlenmesini tamamlamış Malatya Eğitim Vakfı, MAFED, MASTÖB, Ankara Malatyalılar Derneklerine misafir olacağız. Hep beraber ne yapabiliriz sorusunun cevabını arayacağız. Ardından Ankara Mimarlar Odası’nın profesyonel görüşlerinden faydalanmak için biraraya geleceğiz. İstanbul’ da MİAD, MADEF ve Malatya çatısı altında örgütlenmiş STK’larla buluşacağız. Toplantıların sonuçlarını kısa bilgilerle halka aktaracağız. Çünkü biliyoruz ki halkı bilinçlendirmek, halkın projeye sahip çıkması herşeyden önemlidir. Bu süreçte Malatyalı/Malatya’da görev yapmış Vali, bürokrat, akademisyen ve iş insanlarıyla görüş alışverişinde bulunup katkılarını isteyeceğiz. Malatya hepimizin.. Sahip çıkacağız..

Özelde Malatya için yaptığımız/yapacağımız çalışmaları genelde depremden etkilenmiş diğer iller ve tüm ülke yararına kamuoyunun görüşlerine sunacağız.

Kamuoyuna saygılarımızla duyurulur.

Malatya İnisiyatif Grubu a.

ALİ ÇELİK

You may also like

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir