Ankara’da Malatya Konuk Evi Ve Yurt Projesi

2 Şubat 2012 Perşembe akşamı Ankara’da kısa adı MASTÖB olan Malatya Sivil Toplum Örgütleri Birliği Derneği Ankara Şubesi’nin düzenlemiş olduğu yemekli toplantıya katıldım. Bu toplantının düzenlenmesindeki amaç: Ankara Gölbaşı ilçesi Bursal mevkiinde bulunan arsa üzerinde Malatyalıların kullanımına sunulacak bir konuk evi ve yurt yapılması ile ilgili projenin tanıtımının gerçekleştirilmesi ve gerekli kişilerden destek sağlanmasıydı. Malatya Valisi, Milletvekilleri ve Belediye Başkanı başta olmak üzere, Ankara’da bulunan Malatya odaklı derneklerin başkanları, işadamları ve bazı bürokratlar toplantının başlıca davetlileriydi. Ev sahibi konumunda ise MASTÖB Ankara Şubesi yönetimi bulunuyordu.

Davetli olmalarına rağmen Malatya Valisi, belediye başkanı, bazı milletvekilleri ve dernek başkanları toplantıda yer almadılar. Oysaki Malatya Valiliği ve Malatya Belediyesi böyle bir projenin hem en büyük destekçisi hem de en büyük takipçisi olmalıydı. Bugün Ankara’da Malatya odaklı birçok dernek vardır ama bunlardan bir kaçı dışında çoğu kiracı konumundadır. Böyle bir yapı ile dağınık halde; birbirlerinden habersiz olan birçok dernek, düzenlenecek olan etkinliklerde bir araya gelme şansı yakalayacaktır. Üniversite eğitimleri için Ankara’ya gelen öğrencilerin yurt ihtiyacına cevap verecek olması, projenin bilhassa önemini artırmaktadır.

Söz konusu yurt ve konuk evinin yapılacağı arsa, hazine arazisi olup, 49 yıllığına MASTÖB tarafından kiralanmış. İnşaat masraflarının ise yaklaşık 2.500.000 TL(iki milyon beş yüz bin TL) olacağı ön görülmüş. Geçmişte Malatya spor için yapılan bağışları hatırladıkça bu maliyetin rahatlıkla karşılanabileceğini düşünüyorum.

Projenin tam olarak tanıtımın yapılması, Malatyalılar tarafından benimsenmesi ve projeye olan güvenin artırılması için  yürütülecek çalışmalar ile ilgili dün akşam birçok öneri geldi. Malatya Milletvekili Öznur Çalık, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin ve Malatyalı bürokratların bir araya getirilmesi önerisinde bulundu. Ayrıca sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirebilecek yeni bir yapı kurulması ve bu yapının Emekli Müsteşar, Vali Galip Demirel başkanlığında oluşturulması gerektiğini vurguladı. Galip Bey’in birleştirici özelliğinde bir araya gelinmesi birçok kişi tarafından sıcaklıkla karşılandı. Galip Bey’de böyle bir yapının Malatyalı derneklerin üyesi olacağı bir federasyon kurulması ile sağlanabileceğini dile getirdi.

 Ankara’da Malatya odaklı 30 ‘a yakın dernek olduğunu tahmin ediyorum. Temeli iyi atılmış bir birliktelik ile çoklu katılım sağlanarak yapılacak federasyon kurulum çalışmalarının güzel sonuçlar doğuracağına inanıyorum. Dün akşam Öznur Hanım, özellikle sivil toplum kuruşu temsilcilerinin ve bürokratların bir araya getirilmesi konusunda birçok kişiden destek talebinde bulundu. Ancak Öznur Hanım’ın gözden kaçırdığı bir gerçek var: Malatyalı bürokratlar, akademisyenler ve iş adamları ile etkinliklerimizde rahatlıkla bir araya gelebiliyoruz. Sadece ODTÜLÜ Malatyalılar Derneği bile Ankara’da ki tüm Malatyalı bürokratları, akademisyenleri ve işadamlarını bir araya getirebilecek potansiyele sahiptir. Bunun yanı sıra Malatya Gelişim Platformu ve Malatya Eğitim Vakfı Ankara Şubesi, yapmış olduğu etkinliklerde bu birlikteliği başarı ile gerçekleştirmektedir. Konuşmamız sırasında Öznur Hanım’a: Malatya milletvekillerinin düzenlenen etkinliklere tam kadro katılamadığı, katıldıkları takdirde de kısa süre sonra ayrılmak zorunda olduklarını hatırlattım. Eğer Malatya Milletvekilleri düzenlenecek herhangi bir etkinliğe tam kadro katılacaklarını garanti edebilirlerse; Malatyalı bürokrat, akademisyen, iş adamları ve dernek yöneticileri de o etkinliğe tam kadro katılacaktır, açıklamasında bulundum.

Bugün TBMM’de Malatyalı, Malatya asıllı ve ya Malatya ile ilişkili iki bakan ve 12 milletvekili bulunmaktadır. Son dönemde bürokraside de Malatyalılar iyi bir ivme yakalamıştır. Bu kişilerle kurulacak diyaloglar, bahsi geçen konuk evi ve yurt projesi gibi çalışmaların artmasını sağlayacak, kişileri ve kuruluşları bu yönde çalışma yapmaya teşvik edecektir. Dün yapılan toplantıda belirtildiği üzere Malatyalılar Federasyonu’nun kurulacak olması bu birlikteliği sağlamanın önemli bir başlangıcı olacaktır. Güçlü bir federasyon, sivil toplum kuruluşlarının seslerinin duyurabilmesini sağlayacaktır. Federasyon, hem Malatyalıların sorunlarına çözüm bulma aşamasında önemli rol oynayacak hem de sivil toplumun, Malatya ilinin gelişimi konusunda söz sahibi olmasını sağlayacaktır.. Unutulmamalıdır ki Vali, milletvekilleri ve belediye başkanları sürekli değişirler. Sivil toplum hareketinin güçlü bir sesi olacak olan federasyon ise Malatya’nın ve Malatyalıların değişmez bir dinamiği olacaktır.

Öte yandan yapılacak olan yurt ve konuk evi projesi ile ilgili MASTÖB Ankara şubesi uzun uğraşlar vermiş ve projeyi bugünlere getirmiştir. Bu uğraşlarının boşa çıkmaması için desteklenmeleri gerektiğini düşünüyorum. Ancak bu projenin gerçekleşmesi için ayrılan bir ödenek yok. Elde olan tek gerçek: yapının üzerinde bulunacağı arazinin hazine arazisi olması ve 49 yıllığına kiralanmış olması. Projenin gerçekleşmesi için ülke genelinde ve yurtdışında yaşayan Malatyalılardan destek istenmelidir. Projeye olan güvenin artırılması için Malatya Valiliği ve Malatya Belediye Başkanlığı’nın hakemliğine başvurulmalıdır.

Projenin tanıtımının yapılması için benim önerim 19-23 Nisan 2012 tarihlerinde Ankara’da yapılacak Malatya Günleri’nde proje ile ilgili MASTÖB Ankara Şubesi’ne büyük bir stant tahsis edilmesidir. Böylece tanıtım günlerini ziyaret edecek olan bakan, milletvekili, bürokrat ve işadamları: projeyi inceleme fırsatı yakalayacak olup, projeye ne oranda katkı sağlayabileceklerini açıklayacaklardır. Eğer “Malatya Günleri” Ankara’da başarılı bir şekilde organize edilebilirse, son açıklanan adrese dayalı nüfus kayıt sitemi sonuçlarına göre Ankara’da sayısı 46.909 kişiyi bulan Malatyalılar bir araya gelerek hem bu proje hakkında detaylı bilgi sahibi olabilecek hem de Malatya ilinin tanıtımı kapsamında yapılacak etkinliklerin içerisinde yer alabilecektir.

Özetle, Malatya Valiliği ve Malatya Belediye Başkanlığı’nın projeyi tüm detaylarıyla incelemesi, projenin gerçekleşmesi için ilgili kişilere destek vermesi, projenin takipçisi oluğunu belirtmesi: Malatyalılar arasında güven oluşturacak ve Malatyalılar arasındaki iş birliğini artıracaktır. Bu şekilde MASTÖB Ankara Şubesi yapılacak olan Yurt ve Konuk Evi’nin tüm Malatyalıların hizmetine sunulacağını garanti edecek ve Malatyalılardan destek isteyebilecektir.

You may also like

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir